De Col de la Croix Fry is een berg in de Franse Alpen met een top die ligt op 1477 meter.

Beoordeling :
Minder bekend zusje van de Col des Aravis.

Land :
Regio : Auvergne-Rhône-Alpes
Departement : Savoie
Wegnummer : D16

De Col de la Croix Fry is een vrij onbekende klim ten oosten van het meer van Annecy.
Met name de klim vanuit Manigod is best pittig en zeker de moeite waard om te doen.
Boven is een restaurant met heerlijke taart.

Vanuit la Clusaz:

Klimgeiten Index: -
Top : 1477 m
Lengte : 18.4 km
Hoogteverschil : 853 m
Gemiddeld stijgingspercentage : 4.6 %
Maximale stijging : 10 %
Haarspeldbochten : 2
Bijzonderheden : Bordjes met informatie op elke kilometer.

Vanuit Manigod:

Klimgeiten Index: -
Top : 1477 m
Lengte : 13.3 km
Hoogteverschil : 846 m
Gemiddeld stijgingspercentage : 6.4 %
Maximale stijging : 11 %
Haarspeldbochten : 6
Bijzonderheden : Bordjes met informatie op elke kilometer.

Wielerhistorie

Deze bergpas is sinds 1994 een aantal keer gepasseerd tijdens de Ronde van Frankrijk.
In 2004 ging Lance Armstronh hier als eerste over de top.-

Foto's

Klik op foto voor meer foto's.

Kaart


Verhaal

7 september 2019

Gisteravond de kaart op tafel gelegd en een route bedacht aan de noordoostkant van het meer.
Dit betekent dat we het fietspad langs het meer nemen in noordelijke richting.
Bij Annecy is het druk en we manouvreren ons om het meer heen en fietsen aan de andere kant zuiwaarts.
We volgen de borden Thônes en rijden daarbij over een colletje met een grappige naam, de "Col de Bluffy", gelegen op 630 meter hoogte.
In Thônes is het enigzins zoeken en we volgen nu Manigod, ook weer een bijzondere naam.
Dan volgt de afslag naar de "Col de la Croix Fry".
Dit is een serieuze klim van 13 km tot een top van 1477 meter.
Elke kilometer heeft een fraai metalen bord met hoogte, aantal km te gaan en het stijgingspercenatge van de komende kilometer.
Ik besluit ze allemaal op de foto zetten. Ben er nu toch.
De klim is fraai met een paar lastige passages van boven de 10%, maar is verder een lekker lopende klim.
Boven duiken Frank en ik het restaurant in voor een kop koffie en perentaart.