Wielerboeken
Foto boven: Blik in mijn boekenkast

Veel inspiratie voor onze fietsreizen en beklimmingen wordt gehaald uit de talloze wielerboeken die zijn uitgegeven.
Er zijn boeken over de wielergeschiedenis, de grote rondes, biografieën van renners en over de mooiste beklimmingen.
Hier de top 10 van boeken die we van harte aan kunnen bevelen.

1
Titel:
Cols - De mooiste beklimmingen van Europa
Auteur:
Michael Blann
Prijs:
€ 34.95
Onze mening:
Naast een heleboel bekende beklimmingen staan er ook wat minder bekende, maar zeker zo fraaie beklimmingen in dit boek.
Wat te denken van de San Boldo Pas en Sa Calobra (Coll dels Reis).
De bijbehorende verhalen van oud-renners en de schitterende foto's maken dit boek tot verplichte kost.
 
Beschrijving:
De Mont Ventoux, de Stelvio, Alpe d'Huez, de Galibier en de Tourmalet: beroemde bergtoppen als tempels van de wielerheroïek. Jaarlijks trekken er duizenden wieler-amateurs naartoe om zichzelf op de proef te stellen. Ze gaan de worsteling aan met de berghelling en willen in het kielzog van hun helden weten hoe het voelt om af te zien op het dak van Europa.

De fantastische foto's zijn van de hand van Michael Blann, voormalig profrenner, nu professioneel fotograaf. Hij heeft meer dan veertig cols in Europa op beeld vastgelegd vanuit het perspectief van de wielrenner. Elke berg en elke beklimming is uniek: wind, regen, sneeuw en zon veranderen en bepalen de ervaring en de klim.

Naast de foto's en klimprofielen van de belangrijkste cols zijn odes aan het klimmen en talrijke persoonlijke herinneringen van grote vedetten uit de wielerwereld opgenomen. Het zijn de getuigenissen van o.a. Lizzie Armitstead, Ivan Basso, Bernie Eisel, Maurizio Fondriest, Andy Hampsten, Sean Kelly, Greg LeMond, Robert Millar, Allan Peiper en Stephen Roche.

Cols is een iconisch fotoboek met de landschappen van de meest majestueuze bergen en legendarische cols uit de wielergeschiedenis, bestemd voor de groeiende groep passieve en actieve wielerenthousiastelingen. Beschreven zijn 44 cols, waaronder: Alpe d'Huez, Col d'Aubisque, Col du Galibier, de Gavia, Col d'Izoard, de Stelvio, de Teide, Col du Tourmalet, Mont Ventoux.

2
Titel:
Mountain High
Auteur:
Daniel Friebe, Pete Goding
Prijs:
€ 24,99
Onze mening:
50 schitterende beklimmingen.
Een aantal bekende cols, maar ook een paar verrassingen die nu op het verlanglijstje zijn geplaatst.
 
Beschrijving:
Mountain High is het actueelste, uitvoerigste en mooiste eerbetoon aan de heuvels en bergen die heilige plaatsen in de wielerwereld zijn geworden. In dit boek zijn 50 legendarische Europese beklimmingen opgenomen die het toneel waren van sportheroïek en tegelijkertijd wonderen van de natuur zijn. Deze heuvels en bergen zijn bedevaartplaatsen geworden die iedere fietser of wielerfan op een dag wil bezoeken en bedwingen.

Het boek geeft bij elke route spectaculaire foto's, kaarten, gedetailleerde profielen en praktische adviezen. De aantrekkelijk geschreven teksten van Daniel Friebe maken duidelijk waarom een klim het verdiende om opgenomen te worden en geeft een prachtige beschrijving van het majestueuze landschap, de heldhaftige daden van de grote wielrenners, de inspanning die geleverd moet worden en vreugde die wordt gevoeld bij het bereiken van de top. Met ruim 250 speciaal hiervoor gemaakte foto's van wielerfotograaf Pete Goding is dit een unieke en prachtige gids voor de mooiste bergen van Europa.

Het is een ideaal boek voor zowel de geïnteresseerde lezer als de actieve fietser. Die actieve fietser kan de ervaren clubwielrenner zijn, maar ook de recreatieve fietsliefhebber die één grote uitdaging zoekt. Beklimmingen die worden besproken zijn iconen als de Alpe d'Huez, Col du Galibier, Mont Ventoux, Col d'Izoard en Col du Tourmalet uit de Tour de France, de Passo dello Stelvio, Passo Fedaia, Le Tre Cime di Lavaredo en andere heilige toppen uit de Giro d'Italia plus de formidabele Alto d'Angliru in Spanje, de Oostenrijkse Großglockner en 40 andere bergen die deel zijn gaan uitmaken van de wielerlegende.

3
Titel:
Mountain Higher
Auteur:
Daniel Friebe, Pete Goding
Prijs:
€ 29,99
Onze mening :
Het vervolg op Mountain High met nog eens 50 schitterende beklimmingen.
Prachtig boek met ook voor mij een paar interessante beklimmingen die ik zeker een keer moet doen.
 
Beschrijving:
Na hun succesvolle eerdere boek Mountain High beschrijven Daniel Friebe en Pete Goding in Mountain Higher vijftig grotendeels onbekende, maar adembenemende bergwegen en bergpassen.

De vijftig beschreven klimlocaties variëren van de adembenemende hoogte van de Ötztaler Gletscherstraße in Oostenrijk en de Tsjechische bergen, waar heksen zich verzamelden voor hun sabbat, tot de ‘geheime kant' van de legendarische Alpe d'Huez. De routes voeren door prachtige landschappen, grotendeels nog onbekend doordat ze buiten de gebaande paden liggen. De tekst van Daniel Friebe is onder meer gebaseerd op zijn interviews met legendarische renners, onder wie Fabian Cancellara, Gilberto Simoni en Carlos Sastre. Zowel de geschiedenis als de mystiek van het klimmen komt aan bod, evenals veel gevierde renners, vaak de pioniers en klimmers die deze uitdagende hoogten als eersten bedwongen. Enkele beschreven beklimmingen zijn te zwaar om ook maar de geringste kans te maken om opgenomen te worden in een profkoers. Daarom zijn ze des te uitdagender voor renners voor wie deze beperking niet geldt. Sommige zijn wereldberoemd, andere zijn zelfs onbekend bij degenen die in de schaduw ervan wonen. Alle vijftig ritten zijn echter zonder uitzondering uiterst boeiend en gedenkwaardig.

Net als Mountain High is dit boek rijk aan technische details (kaarten, profielen, lengte en hoogte). In combinatie met de levendige beschrijvingen en de indrukwekkende foto's van Pete Goding is ook Mountain Higher een onmisbaar naslagwerk geworden voor iedere wielrenner die van de bergen houdt en hun verborgen schatten graag met eigen ogen wil aanschouwen.

4
Titel:
500 Europese beklimmingen die je gereden moet hebben
Auteur:
FIETS
Prijs:
€ 12,50
Onze mening :
Handig alle beklimmingen bij elkaar.
Toch mis ik nog wel een paar juweeltjes die niet hadden mogen ontbreken wat mij betreft.
Denk aan de beklimmingen in Noorwegen, Slovenië en Roemenië.
Er zitten ook wel paar bij die je beter links kunt laten liggen.
 
Beschrijving:
Een unieke bewaarspecial met de 500 mooiste beklimmingen van de Alpen en het Iberisch Schiereiland. In vijf jaar publiceerde Fiets vijf succesvolle gidsjes met de mooiste beklimmingen in verschillende Europese landen.

In deze special bundelen we deze niet alleen voor je, we breiden de reeks ook uit met nog eens 125 nieuwe cols!

5
Titel:
100
Auteur:
Rudolf Geser
Prijs:
€ 29,99
Onze mening :
Alle passen van de Alpen netjes per land getoond en uitgebreid beschreven.
Duidelijk kaarten, grafieken en fraaie foto's.
Helaas wel in het Duits.
 
Beschrijving:
De bergpassen in de Alpen zijn een uitdaging voor elke ambitieuze wielrenner.
Deze bundel bevat de 100 mooiste passen van het hele Alpengebied - met alle moeilijkheidsgraden.
Elke pas wordt gepresenteerd met actuele foto's, een nauwkeurige routebeschrijving, informatie over de helling, een gedetailleerde kaart en een hoogteprofiel.
Daarnaast: tal van informatie over natuur en bezienswaardigheden langs de route.

6
Titel:
De legendarische beklimmingen van de Giro d'Italia
Auteur:
Peter Leissl
Prijs:
€ 15,00
Onze mening :
Italië is mijn wielerland en heeft de meeste mooie beklimmingen van Europa.
Ze staan er allemaal in en ook hier een paar verrassingen.
 
Beschrijving:
Het zijn altijd de bergen die in de Ronde van Italië het verschil maken in het klassement. De bochten van de Stelvio, de venijnige Mortirolo, de eenzame Blockhaus en natuurlijk de legendarische beklimming en afdaling van de Gavia zijn voor de renners uit het profpeloton het terrein waarop zij de Ronde kunnen winnen of verliezen.

Naar voorbeeld van de Giro-renners gaan vele wielertoeristen richting Italië om te ervaren hoe het is om zich te meten met de elementen over de wegen en bergen van het mooiste wielerland van de wereld. Dit rijk geïllustreerde boek is een onmisbare reisgids naar het eldorado voor wielerliefhebbers. Historische etappes uit de Giro komen weer tot leven en tegelijkertijd wordt de gelegenheid geboden om die momenten zelf te beleven. De uitgebreide terugblikken naar bijvoorbeeld de legendarische solo van Fausto Coppi uit 1949 door de Alpen, worden afgewisseld met praktische informatie om ook zelf in zijn voetsporen te treden.

De twintig mooiste beklimmingen van de Giro staan in dit boek beschreven. De routes zijn voorzien van kaarten en stijgingspercentages. Het is een inspiratie voor iedereen die op twee wielen de Alpen, de Dolomieten en de Apennijnen wil bedwingen, en tegelijkertijd een schitterende beleving voor de liefhebber van goede wielerliteratuur.

7
Titel:
Greatest Cycling Climbs
Auteur:
Simon Warren
Prijs:
€ 11,94
Onze mening :
Een klein boekje met 100 mooie beklimmingen in Groot-Brittannië.
Voor elke klim een beschrijving, foto, statistieken en een landkaartje.
Tevens een indicatie van de zwaarte van de klim van 1 (makkelijk) tot 10 (erg zwaar).

Mijn oog valt natuurlijk meteen op de steile jongens.

Grappig is dat er ook een 11 is uitgedeeld aan de "Bealach na Ba" in Schotland en laat die nou juist op mijn verlanglijstje staan.

 
Beschrijving:
Een must-have voor elke Britse wielrenner en een essentiële lectuur voor iedereen die denkt de weg te kennen in de heuvels van de Britse eilanden.
Voor het eerst is hier een gids in zakformaat voor de 100 grootste beklimmingen van het land.
Deze gids zoekt de wegen op die al generaties lang berijders op de proef hebben gesteld en die zich een weg banen naar de wielerfolklore. Of je nu een vrijetijdsfietser bent die op zoek is naar een uitdaging of een topsporter die records probeert te breken, stop dit boek in je zak en ga de heuvels in.
Bevat voor elke klim een ​​kaart met de start en finish van elke klim, timings en beoordelingen van 1-10, rekening houdend met hellingshoek, lengte, oppervlak.

8
Titel:
Leve de Vuelta
Auteur:
Adrian Bell
Prijs:
€ 24,50
Onze mening :
Het is een prijzig boek maar zeer de moeite waard.
Nooit vond ik een boek met de geschiedenis van de Vuelta en daar is plotseling dit boek.
Alles vanaf 1935 tot en met 2008 staat er in.
Achterin ook nog een overzicht van alle Nederlandse deelnemers en andere statistieken.
 
Beschrijving:
In de zeventig jaar dat de Ronde van Spanje wordt verreden, heeft zij een burgeroorlog, jarenlange dictatuur, perioden van economische malaise en diplomatieke isolatie overleefd.
De Ronde heeft in haar bestaan verschillende organisatoren versleten, verschoof van het voorjaar naar het najaar en heeft grote kampioenen gekend als Bernard Hinault, Jacques Anquetil en Eddy Merckx.

In Leve de Vuelta zitten de auteurs de wielrenners dicht op de huid.
De lezer herbeleeft het koersverloop van de eerste ronde in 1935 tot aan de laatste editie in 2008.
Ook wordt in het boek de rol van de Spaanse ronde ten opzichte van de Tour de France en de Giro d'Italia duidelijk.
Het aanvankelijke minderwaardigheidscomplex – de ronde is veruit de jongste van de drie – heeft plaatsgemaakt voor trots.
De organisatie heeft de Vuelta met creativiteit en veel inzet gemaakt tot een wielerevenement vol dynamiek en is altijd op zoek naar nieuwe routes en beklimmingen om het voor wielerliefhebbers fris en aantrekkelijk te houden.
Voor velen is de Vuelta daarom competitief gezien de mooiste en meest verrassende ronde.

9
Titel:
FIETS Handboek voor de bergfietser
Auteur:
Richard van Ameijden
Prijs:
€ 6,90
Onze mening :
Fraai en overzichtelijk boek met beschrijvingen van klimroutes in diverse landen.
Veel mooie foto's en een leuke prijs voor zo'n boek.
 
Beschrijving:
Beleef met FIETS Handboek voor de bergfietser de bergen met de ervaren klimmer.
Fietsen in de bergen is populair en uitdagend. Voor de sportieve fietser is het handboek een boeiende gids of naslagwerk: praktisch en geïnspireerd worden de mooiste fietsroutes in de bergen beschreven.
Een veelvoud aan cols passeert de revue, ondersteund door prachtig beeldmateriaal.
Het boek bevat ook vele tips: over het juiste verzet, over kleding, over afdalen et cetera.
In samenwerking met het populaire magazine Fiets zijn de mooiste routes in dit boek samengebracht.

10
Titel:
Hellingen
Auteur:
Simon Warren
Prijs:
€ 12,99
Onze mening :
Een zeer overzichtelijk boekje met 50 prachtige beklimmingen in België.
Geeft goed overzicht en de beschrijvingen kloppen met eigen ervaringen.
 
Beschrijving:
De vijftig spectaculairste fietsbeklimmingen van Vlaanderen en Wallonië.

In Hellingen beschrijft Warren de vijftig mooiste en meest uitdagende beklimmingen van België, waarvan vele deel uitmaken van 's werelds grootste eendagskoersen.
Van de ruwe kasseien van de Ronde van Vlaanderen tot de spitse toppen van Luik-Bastenaken-Luik, de in dit boek beschreven hellingen laten u echt voelen wat deze wedstrijden inhouden.
En mocht u nog denken dat België vlak is... vergeet het maar.